خواص دارویی و درمانی سماق
خواص دارویی و درمانی سماق را در این مقاله با شما مرور میکنیم. سماق یک ماده محبوب در غذاهای مدیترانه ای و خاورمیانه است. علاوه بر این، مردم از آن برای درمان در گیاهان دارویی استفاده می کنند.
این مقاله همه چیزهایی را که باید در مورد سماق بدانید، از جمله چیستی، فواید بالقوه آن برای سلامتی و نحوه استفاده از آن را بررسی می کند.
خواص دارویی و درمانی سماق چیست؟
سماق گونه ای از درختچه های گلدار است که متعلق به خانواده ای از گیاهان به نام Anacardiaceae است.
نام علمی آن Rhus coriaria است. سایر اعضای رایج این خانواده شامل گیاهان بادام هندی و انبه است.
سماق در آب و هوای نیمه گرمسیری و معتدل رشد می کند و در سرتاسر جهان از جمله مناطق مختلف مدیترانه، آسیا و آفریقا رشد می کند.
بیش از 200 گونه مختلف سماق وجود دارد که همگی از جنس Rhus هستند. با این حال، Rhus coriaria – یا سماق سوریه – گونهای است که مردم اغلب برای استفاده در آشپزی و داروهای گیاهی کشت میکنند.
سماق با خوشه های بزرگ و متراکم میوه های قرمز روشن و به اندازه نخودی که تولید می کند مشخص می شود.
مردم می توانند میوه های تازه را برای تهیه چای دم کنند، اما اغلب آنها را خشک و پودر می کنند تا به عنوان مکمل گیاهی یا چاشنی آشپزی استفاده شود.
مراقب نوع سمی آن باشید
ادویه سماق را نباید با سماق سمی اشتباه گرفت.
اگرچه سماق سمی مرتبط است، اما به طور مشخص متفاوت است. سماق سمی میوهای سفید رنگ تولید میکند و میتواند واکنشهای آلرژیک شبیه به پیچک سمی یا بلوط سمی ایجاد کند.
خلاصه
سماق درختچه ای گلدار است که با نام علمی Rhus coriaria شناخته می شود. مردم از توت قرمز آن به عنوان ادویه آشپزی و مکمل های گیاهی استفاده می کنند.
مزایای بالقوه
سماق احتمالا بیشتر به عنوان یک ادویه آشپزی شناخته می شود. قرن هاست که مردم از آن در طب سنتی گیاهی استفاده می کنند.
شواهد علمی در مورد اثرات سماق در افراد وجود ندارد. با این حال، تحقیقات اولیه نشان می دهد که ممکن است مزایای سلامتی بالقوه ای داشته باشد.
حاوی مواد مغذی مهم است
مشخصات کامل مواد مغذی سماق تا حد زیادی مبهم است، اما برخی تحقیقات نشان می دهد که حاوی مقدار زیادی از مواد مغذی مفید است. اینها شامل فیبر، چربی های سالم و برخی ویتامین های ضروری است.
یک تجزیه و تحلیل در سال 2014 نشان داد که سماق خشک از نظر تغذیه تقریباً از 71٪ کربوهیدرات، 19٪ چربی و 5٪ پروتئین متشکل است .
اکثر چربی موجود در سماق از دو نوع چربی خاص به نام اسید اولئیک و اسید لینولئیک می آید.
اسید اولئیک نوعی چربی تک غیراشباع است که معمولاً با سلامت قلب مرتبط است. همچنین چربی اولیه موجود در سایر غذاهای گیاهی رایج از جمله زیتون و آووکادو است.
اسید لینولئیک نوعی چربی غیراشباع چندگانه ضروری است که در حفظ سلامت پوست و غشای سلولی نقش دارد.
تجزیه و تحلیل شیمیایی میوه سماق تازه در سال 2004 نشان داد که بیش از 14 درصد از آن متشکل از فیبر است، ماده مغذی که از سلامت گوارش حمایت می کند.
اطلاعات بسیار کمی در مورد محتوای ریز مغذی دقیق سماق وجود دارد، اما برخی تحقیقات نشان می دهد که حاوی حداقل مقادیر کمی از چندین ماده مغذی ضروری، از جمله ویتامین های C، B6، B1 و B2 است .
سرشار از آنتی اکسیدان
سماق سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی متعدد است. کارشناسان معتقدند که این ممکن است دلیل اصلی پتانسیل درمانی وسیع سماق باشد.
سماق حاوی طیف گسترده ای از ترکیبات شیمیایی با فعالیت آنتی اکسیدانی قوی، از جمله تانن ها، آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها است.
آنتی اکسیدان ها از سلول های شما در برابر آسیب محافظت می کنند و استرس اکسیداتیو را در بدن کاهش می دهند.
همچنین شواهدی وجود دارد که آنتی اکسیدان های موجود در غذاهایی مانند سماق در کاهش التهاب نقش دارند. آنها به پیشگیری از بیماری های التهابی، مانند بیماری قلبی و سرطان کمک کنند.
خواص دارویی و درمانی سماق
سماق قند خون را متعادل میکند
برخی تحقیقات نشان می دهد که سماق ممکن است یک ابزار موثر برای مدیریت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باشد.
یک مطالعه در سال 2014 روی 41 فرد مبتلا به دیابت، تأثیر دوز روزانه 3 گرم سماق بر قند خون و سطوح آنتی اکسیدان را ارزیابی کرد.
در پایان مطالعه 3 ماهه، گروهی که مکمل سماق را دریافت کردند.
میانگین قند خون و سطح آنتی اکسیدان را در مقایسه با گروهی که دارونما مصرف کردند به طور قابل توجهی بهبود یافتند .
مطالعه مشابه دیگری از گروهی متشکل از 41 فرد مبتلا به دیابت خواسته شد تا به مدت 3 ماه هر روز یک دوز 3 گرمی پودر سماق مصرف کنند.
گروه سماق 25 درصد کاهش در انسولین در گردش را تجربه کردند، که نشان می دهد حساسیت آنها به انسولین در نتیجه مصرف مکمل سماق افزایش یافت.
در این مرحله، دانشمندان باید تحقیقات بیشتری را انجام دهند تا تعیین کنند که سماق چگونه میتواند به بهترین وجه در برنامه مراقبتی برای مدیریت دیابت قرار گیرد.
دردهای عضلانی را کاهش میدهد
یک مطالعه در سال 2016 به 40 فرد سالم یک نوشیدنی سماق یا دارونما داد تا پتانسیل سماق را برای تسکین درد عضلانی بررسی کنند.
در پایان مطالعه 4 هفته ای، گروهی که نوشیدنی سماق را دریافت کردند. درد عضلانی ناشی از ورزش را در مقایسه با گروهی که نوشیدنی دارونما دریافت کردند، به طور قابل توجهی کمتر گزارش کردند.
گروه سماق نیز افزایش قابل توجهی در سطح آنتی اکسیدان در گردش داشتند.
اگرچه این نتایج امیدوارکننده هستند، اما تحقیقات بیشتری برای درک اینکه چگونه مردم می توانند از سماق برای کاهش درد عضلانی یا حمایت از عملکرد ورزشی در جمعیت های بزرگتر استفاده کنند، مورد نیاز است.
خلاصه
سماق حاوی انواع مختلفی از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است که در کاهش قند خون و کاهش درد عضلانی نقش دارد.
نکات منفی احتمالی و اقدامات احتیاطی ایمنی
سماق سابقه خوبی از نظر ایمنی دارد و هیچ واکنش نامطلوبی در تحقیقات بالینی موجود گزارش نشده است.
گفتنی است، از آنجایی که سماق از خانواده بادام هندی و انبه است، افرادی که به آن غذاها حساسیت دارند ممکن است بخواهند از سماق دوری کنند تا از هرگونه واکنش آلرژیک احتمالی جلوگیری کنند.
از آنجا که سماق ممکن است قند خون را کاهش دهد، در صورت مصرف داروهای کاهش قند خون, در مصرف سماق دقت نمایید.
علاوه بر این، بسیار مهم است که سماق را با سماق سمی اشتباه نگیرید.
سماق سمی یا Toxicodendron vernix، برخلاف میوه قرمز رنگی که توسط گیاه سماق خوراکی تولید می شود، میوه های سفید رنگ تولید می کند.
سماق سمی می تواند کهیر ملتهب و خارش دار روی پوست ایجاد کند. مردم هرگز نباید آن را بخورند.
از آنجایی که ممکن است تشخیص سماق و سماق سمی برای افراد آموزش ندیده دشوار باشد، برای سماق خود جستجو نکنید.
خلاصه
سماق به طور کلی بی خطر است اما ممکن است برای افراد خاصی واکنش های آلرژیک ایجاد کند. آن را با سماق سمی اشتباه نگیرید.
نحوه استفاده
سماق یک ادویه متمایز است که می توانید از آن در غذا یا به عنوان داروی گیاهی استفاده کنید.
مصارف آشپزی
مردم بیشتر از سماق به عنوان ادویه استفاده می کنند.
سماق مانند بسیاری از ادویه های آشپزی دیگر می تواند طعم و رنگ انواع غذاها را افزایش دهد. به ویژه در غذاهای خاورمیانه و مدیترانه محبوب است.
سماق دارای رنگ قرمز غنی، رایحه ای مرکبات مانند و طعم ترش متمایز مشابه آبلیمو است.
مردم گاهی از آن برای تهیه نوشیدنی شیرین و ترش معروف به لیموناد سماق استفاده می کنند.
وقتی سماق خشک و آسیاب می شود، بافتی درشت و شن دار دارد.
سماق آسیابی برای افزودن اسیدیته. درخشندگی و رنگ به بسیاری از غذاها از جمله گوشت و سبزیجات کبابی، غلات، محصولات پختنی و دسرها عالی است.
مردم اغلب از آن برای بهبود طعم ادویهها، سسها و سسها استفاده میکنند. این یک عنصر کلیدی در ترکیب ادویه های مدیترانه ای کلاسیک است که به نام za’atar شناخته می شود.
مکمل های گیاهی
سماق به عنوان یک مکمل گیاهی به صورت تجاری در دسترس است. مردم معمولا آن را به شکل کپسول مصرف می کنند، اما می توانید آن را به صورت دمنوش یا تنتور نیز مصرف کنید.
به دلیل کمبود اطلاعات، دوز مشخصی برای استفاده دارویی سماق وجود ندارد. با این حال، تحقیقات بالینی نشان میدهد که دوزهای تا 3 گرم در روز بی خطر هستند.
همیشه قبل از افزودن مکمل های سماق به رژیم سلامتی خود با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که آنها برای شما ایمن و مناسب هستند.
خلاصه
می توانید از سماق برای خوش طعم کردن غذاهای مورد علاقه خود استفاده کنید یا به عنوان مکمل مصرف کنید.
خط پایانی
سماق گیاهی است که در سراسر جهان می روید. با خوشه های بزرگ توت قرمز مشخص می شود.
مردم این توت ها را برای استفاده به عنوان داروی گیاهی یا ادویه آشپزی خشک و پودر می کنند.
سماق سرشار از انواع مواد مغذی و ترکیبات آنتی اکسیدانی است. تحقیقات اولیه نشان می دهد که ممکن است برای کنترل قند خون و تسکین درد عضلانی ناشی از ورزش مفید باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
احتمالاً سماق را در راهروی ادویه یا مکمل خواربار فروشی محلی خود پیدا خواهید کرد. از آن در آشپزخانه برای افزایش اسیدیته گوشت، غلات و سبزیجات استفاده کنید.
اگر قصد دارید از آن به صورت خواص سماق استفاده کنید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که برای شما مناسب است.