گلوتن چیست خواص و مضرات :
گلوتن چیست خواص و مضرات
به نظر می رسد گلوتن تقریباً در همه چیز وجود دارد، از نان، ماکارونی و آبجو تا لوازم آرایشی و مکمل های غذایی.
سر و صداهای زیادی در مورد اجتناب از گلوتن وجود دارد، اما این ماده رایج چیست و آیا واقعا برای شما مضر است؟
کلوتن چیست:
گلوتن پروتئینی است که در گیاه گندم و برخی غلات دیگر یافت می شود.
گلوتن به طور طبیعی در غلات وجود دارد، اما می توان آن را استخراج، تغلیظ کرد و به غذا و سایر محصولات اضافه کرد تا پروتئین، بافت و طعم را بهبود بخشد .
همچنین به عنوان یک عامل نگهدارنده برای غذاهای فرآوری شده عمل می کند و به آنها شکل می دهد.
گلوتن از کجا می آید؟
علاوه بر گندم، گلوتن نیز از چاودار، جو و تریتیکاله (تقابلی بین چاودار و جو) به دست می آید. گاهی اوقات در جو دوسر وجود دارد، اما فقط به این دلیل که ممکن است جو با سایر غذاهای حاوی گلوتن کنسروی باشد. خود جو حاوی گلوتن نیست.
تاثیر گلوتن بر روی بدن؟
انسان دارای آنزیم های گوارشی است که به تجزیه غذا کمک می کند. پروتئاز آنزیمی است که به بدن ما در تجزیه پروتئین ها کمک می کند، اما نمی تواند گلوتن را به طور کامل تجزیه کند.
گلوتن هضم نشده راه خود را به روده کوچک باز می کند. اکثر مردم می توانند گلوتن هضم نشده را بدون هیچ مشکلی دفع کنند.
اما در برخی افراد، گلوتن میتواند باعث واکنش شدید خود ایمنی یا سایر علائم ناخوشایند شود.
گلوتن چیست خواص و مضرات
یک پاسخ خود ایمنی به گلوتن بیماری سلیاک میگویند. سلیاک می تواند به روده کوچک آسیب برساند.
به نظر می رسد برخی از افرادی که بیماری سلیاک ندارند پس از خوردن غذاهای حاوی گلوتن هنوز احساس بیماری می کنند.
ممکن است نفخ، اسهال، سردرد یا بثورات پوستی را تجربه کنند. این می تواند واکنشی به کربوهیدرات های ضعیفی که هضم میشوند باشد، نه فقط گلوتن.
این کربوهیدرات ها که FODMAPS نام دارند در روده شما تخمیر می شوند. افراد دارای روده حساس ممکن است ناراحتی ناشی از آن تخمیر را تجربه کنند، نه لزوماً به خاطر گلوتن.
تحقیقات نشان می دهد که برخی از افراد ممکن است روده کوچکشان به درستی کار نکند.
بافت روده کوچک آن افراد ممکن است بیش از حد نفوذپذیر باشد و به برخی از گلوتنها، باکتریها یا سایر مواد هضم نشده اجازه میدهد از لایه داخلی عبور کرده و وارد جریان خون شوند و باعث التهاب شوند.
آیا گلوتن برای شما مضر است؟
در مورد اینکه گلوتن یک پروتئین مضر است، سردرگمی های زیادی وجود دارد. گلوتن ذاتاً برای اکثر مردم مضر نیست.
ما به عنوان انسان از زمان قدیم که مردم نان درست می کردند گلوتن مصرف کرده ایم. برای قرن ها، غذاهای حاوی گلوتن ، فیبر محلول و مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین میکنند .
گلوتن به خودی خود، به خصوص گلوتن موجود در غلات کامل، برای افراد سالمی که بدنشان می تواند آن را هضم کند، مضر نیست.
با این حال، غلات مانند گندم اغلب برای تهیه غذاهای کنسروی مانند کراکر و چیپس سیب زمینی پاک می شوند. این محصولات تصفیه شده شباهت بسیار کمی به گیاه واقعی گندم دارند که در واقع بسیار مغذی هستند.
آنها معمولا حاوی چیزهایی مانند آرد برنج سفید و نشاسته هستند، اما نه غلات کامل.
بسیاری از افرادی که رژیم غذایی بدون گلوتن را اتخاذ می کنند اما همچنان غذاهای کنسروی می خورند، متوجه افزایش وزن، نوسانات قند خون و سایر مشکلات سلامتی خود می شوند.
بنابراین این گلوتن موجود در غذاها نیست که باعث مشکلات سلامتی آنها می شود، بلکه سدیم، شکر و سایر افزودنی های موجود در غذاهای کنسروی است.
گلوتن چیست خواص و مضرات
چه کسانی باید از گلوتن اجتناب کنند؟
گلوتن می تواند برای افرادی که دارای موارد زیر هستند مضر باشد:
بیماری سلیاک، یک بیماری خود ایمنی است که باعث آسیب به روده کوچک در افرادی که گلوتن مصرف می کنند، می شود.
حساسیت به گلوتن غیر سلیاک (عدم تحمل گلوتن)، که تحریک دستگاه گوارش ناشی از گلوتن در افرادی است که بیماری سلیاک ندارند.
آلرژی به گندم، حساسیت به گندم، اما نه به همه غلات یا به خود گلوتن.
آتاکسی گلوتن، یک اختلال خودایمنی عصبی نادر است که باعث میشود بدن در پاسخ به گلوتن به بخشهایی از مغز حمله کند.