خرنوب – خواص، عوارض، طریقهی مصرف
در اصل میوه ی خرنوب, محصول یک درخت خاص است. البته با وجود شباهتهای فراوان نباید آنرا با کاروبای جاکاراندا که به درخت خرنوب نیز معروف است، و در اکثر پارکها و یا خیابانهای شهرهای ایران موجود است. اشتباه گرفت.
درخت کاروبا میوهای شبیه به خرنوب دارد. البته بدون گوشت. فقط پوست هست و دانه. و تا سه برابر بلندتر. گاهی برخی افراد بی اطلاع یا سودجو, سعی در جمع اوری آنها و فروشش بعنوان خرنوب ایرانی دارند. که اینکار اشتباهی هست و میوهای نحیف هیچگونه خاصیت دارویی ندارند.
مهمترین خاصیت و خواص کلی خرنوب
گرچه این میوه خواص بسیاری دارد که در پایین با اکثرشان آشنا خواهیم شد. ولی مهمترین خاصیتی که خرنوب را به یکی از محبوبترین گیاهان دارویی تبدیل کرده است. تقویت اسپرم و کمک به افزایش تعداد و بهبود سرعت حرکت اسپرم میباشد.
برای این منظور از دمنوش میوه و یا شیره خونوب آماده استفاده میکنند.
روش مصرف میوه. یک میوه را به پنج قسمت تقسیم کنید. داخل یک کاسه با دو فنجان آب به مدت 20 دقیقه بجوشانید. تا نصف اب کاسه بخار شود. دمنوش را میل کنید و برای کسب نتیجه بهتر میوه ها را نیز بخورید.
روش مصرف شیره. بعد از صبحانه دو قاشق چایخوری از شیره خرنوی اصل را میل نمایید.
خواص گیاه حرنوب برای زنان
خرنوب از نظر دارویی برای مشکلات گوارشی از جمله اسهال، سوزش سر دل و ناتوانی روده در جذب مناسب برخی از مواد مغذی از غذا استفاده میشود. این اختلالات جذب شامل بیماری سلیاک و اسپرو است.
از دیگر کاربردهای خرنوب میتوانیم به درمان چاقی، استفراغ در دوران بارداری و کلسترول بالا اشاره کنیم.
در نوزادان، برای استفراغ، سرفه و اسهال استفاده میشود.
در غذاها و نوشیدنیها از آن به عنوان طعم دهنده و به عنوان جایگزین شکلات استفاده میشود. از آرد و عصاره آن نیز به عنوان مواد موجود در محصولات غذایی استفاده میشود.
مکانیسم اثر
این محصول حاوی مواد شیمیایی به نام تانن است که باعث کاهش اثر بخشی برخی از مواد (آنزیم) میشود. که به هضم غذا کمک میکند. خرنوب ممکن است باعث کاهش وزن، کاهش سطح قند خون و انسولین و کاهش سطح کلسترول شود.
خواص گیاه خرنوب برای زنان و مردان و موارد مصرف
برای اسهال
مصرف خوراکی دمجوش دانهی خام یا مصرف پودر غلاف آن درست قبل از مصرف محلول آبرسانی خوراکی استاندارد (ORS) طول مدت علائم را در کودکان و نوزادان مبتلا به اسهال حاد کاهش میدهد.
برای درمان کلسترول بالا
تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف خمیر آن یا یک محصول خاص ، از طریق خوراکی تا ۶ هفته، کلسترول تام و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم را در افراد دارای کلسترول نسبتا بالا کاهش میدهد.
شواهد کافی برای ارزیابی اثربخشی برای…
تمایل ارثی به کلسترول بالا (هیپرکلسترولمی خانوادگی). تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف آدامس خرنوب از طریق دهان به مدت ۸-۴ هفته باعث کاهش کلسترول تام و سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL یا «بد») در کودکان و بزرگسالان مبتلا به هیپرکلسترولمی خانوادگی میشود.
چاقی
تحقیقات اولیه نشان میدهد که عصاره خرنوب و غلاف لوبیا ممکن است باعث بهبود سطح کلسترول و افزایش دفع چربی در مدفوع افراد دارای اضافه وزن و چاق شود.
درمان بیماری:
- بیماری سلیاک.
- اسپرو
- سوزش سردل
- استفراغ در دوران بارداری
- سایر شرایط
- برای ارزیابی اثربخشی خرنوب برای این موارد به شواهد بیشتری نیاز است.
عوارض
هنگامی که این محصول صورت خوراکی یا به عنوان دارو مصرف شود، احتمالاً برای اکثر افراد بیخطر است. هیچ عارضه جانبی ناخواستهای به نظر نمیرسد.
همچنین برای خرید شیره این محصول میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید.