میوه دووم نخل مصری بر (وزن بووم)
خلاصه
نخل دوم (Hyphaene thebaica) نوعی درخت خرما است که بافت چوبی دارد و میوه های بیضی شکل خوراکی دارد و منشاء آن بومی مصر علیا است.
تنه این نخل کوچک دوقطبی است. یکی از مهم ترین گیاهان مفید در جهان است.
تمام قسمت های نخل دوم نقش مفیدی دارند مانند الیاف و برگچه که برای بافتن سبدها و آجیل ها که دارای آنتی اکسیدان ها و متابولیت های ثانویه مانند تانن ها، فنل ها، ساپونین ها، استروئیدها، گلیکوزیدها، فلاونوئیدها، ترپن ها و ترپینوئیدها هستند.
همچنین از ریشه، ساقه و برگ در طب سنتی، طناب و سبد بافی استفاده می شود.
مطالعات نشان میدهد که میوه دووم پتانسیل ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد سرطانی و دارویی دارد.
ترکیبات گیاهی اصلی آن عبارتست از ترکیبات فنولیک، اسانس و فلاونوئید که به طور مفصل در این بررسی مورد بحث قرار میگیرد.
میوه دووم نخل مصری
1. معرفی
Hyphaene thebaica معمولاً به عنوان Doum شناخته می شود و نوعی درخت خرما با میوه بیضی شکل خوراکی است که از خانواده اریکا (Arecaceae) است.
آنها نامهای بومی متعددی دارند مانند نخل دوم، نخل دووم، نخل شیرینی زنجبیلی، زِمبابا، مکوما، آرکوبکوبای و کامباش .
نخل دوم بومی نیمه شمالی آفریقا است.
در غرب از موریتانی و سنگال و از شرق تا مصر، کنیا و تانزانیا رشد می کند. در امتداد رودخانه نیل در مصر و سودان در مناطقی که دارای آب های زیرزمینی هستند رشد می کند.
همچنین بومی شام و شبه جزیره عربستان (فلسطین، سینا، یمن و عربستان سعودی) است. در وادی ها و واحه ها می روید، اما مقاوم به خشکی محسوب می شود و گاهی در دامنه های سنگی می روید.
همچنین در برابر آتش سوزی در بوته یا جنگل بسیار مقاوم است .
این فصل بر روی فعالیت های بیولوژیکی و اثرات مفید عصاره نخل Doum و اجزای زیست فعال آن در انسان تمرکز دارد.
2. توصیف گیاه شناسی
نخل دوم یک نخل دوپایه است و تا ارتفاع 17 متر (56 فوت) رشد می کند. تنه، که می تواند تا 90 سانتی متر (35 اینچ) دور داشته باشد، تنه به دو شاخه تقسیم می شود.
هر شاخه دوباره به دو شاخه تقسیم می شود، و انتهای شاخه ها حاوی دسته هایی از برگ های بزرگ است. پوست آن صاف، خاکستری تیره و حاوی زخم های برگ های افتاده است.
دمبرگها حدود 1 متر طول دارند و شاخه را در قاعده می پوشانند و حاوی پنجه های منحنی هستند. برگ ها به شکل بادبزن هستند و ابعادی در حدود 120 در 180 سانتی متر (47 در 71 اینچ) دارند (شکل 1).
گلهای نر و ماده روی درختان جداگانه تولید می شوند.
گل آذین ها از نظر ظاهری مشابه، تا حدود 1.2 متر (3 فوت 11 اینچ) طول، در شاخه های نامنظم و دارای دو یا سه سنبله در هر شاخه هستند.
گلهای نر دارای یک ساقه کوتاه، منفرد در حفرههای اسپادیکس هستند، براکتهایی که اسپادیکس را احاطه کردهاند، نوک تیز.
شاخه های اسپیس ماده در مرحله باردهی ضخیم تر می شوند. میوه های چوبی در نخل ماده تولید می شود که برای مدت طولانی روی درخت ادامه می یابد.
آنها 6-10 × 6-8 سانتی متر، صاف، مستطیلی تا مکعبی با لبه های گرد، قهوه ای براق در هنگام رسیدن هستند. وزن تازه آن حدود 120 گرم و وزن خشک آن حدود 60 گرم و هر یک حاوی یک دانه است.
اندازه دانه ها در حدود 2-3.5 × 3 سانتی متر، رنگ عاج، در قاعده ناقص و راس مات است .
3. مصارف سنتی
درخت H.thebaica یکی از مفیدترین گیاهان در جهان است. در امتداد رود نیل، مردم از الیاف و برگه های آن برای بافت سبدها استفاده می کردند. میوه های نخل دوم حاوی آنتی اکسیدان هستند.
نخل برای هیزم و زغال چوب استفاده می شود. برگها احتمالاً مهمترین قسمت نخل هستند که مواد خام مورد استفاده در سبد بافی، ساخت حصیر، جارو، منسوجات درشت، طناب، کاهگل و ریسمان را فراهم میکنند.
از برگ ها نیز می توان به عنوان سوخت استفاده کرد. الیاف ریشه پس از خیساندن در آب به مدت 2-3 روز و شلاق زدن ریشه ها برای ساخت تورهای ماهیگیری استفاده می شود.
به دلیل وجود مقادیر زیاد الیاف در چوب، بریدن آنها با تبر دشوار است. چوب تولید شده از نخل نر بهتر از چوب ماده است.
این اغلب برای ساخت و ساز، فراهم کردن تکیه گاه و تیرک برای خانه ها، تخته های راه آهن، تخته ها، کانال های آب و ستون های حصار چرخ ها و ساخت قایق استفاده می شود.
از پوست خشک برای تولید رنگ سیاه برای پوشش چرم استفاده می شود. از ریشه در درمان بیهارزیا استفاده می شود، در حالی که پالپ میوه در کاهش فشار خون بالا کمک می کند.
دانه سخت داخل میوه که به (عاج سبزی) معروف است برای درمان چشم درد در دام با استفاده از زغال از هسته دانه و همچنین ساخت دکمه ها و حکاکی های کوچک و مرواریدهای مصنوعی استفاده می شود.
در ترکیه و کنیا، پودر پوشش بیرونی میوه را به آب و شیر اضافه می کنند و برای ایجاد یک نوشیدنی الکلی ملایم می گذارند.
در مصر
معمولا کشورهای دیگر، از مریستم انتهایی برای تهیه شراب نخل استفاده می کنند. پوست قهوه ای نازک, خشک میشود و در تولید شیرینی، کیک و ملاس استفاده می شود.
در مصر، این میوه در مغازههای گیاهپزشکی فروخته میشود و در میان کودکان محبوبیت دارد.
جدای از استفاده از میوه به عنوان غذا، میوه جوان شیره گیری می شود و از شیره آن نوشیدنی خرما تهیه می شود.
میوه خرما به صورت پودر در برخی از محصولات غذایی به عنوان منبع فیبر، تثبیت کننده و مواد معدنی و همچنین برای اثر بالقوه سلامتی آن استفاده می شود .
تحقیقات روی خمیر میوه دووم نشان داد که حاوی مواد معدنی، پروتئین ها و اسیدهای چرب، به ویژه اسید لینولئیک از نظر تغذیه ای ضروری است .
همچنین، عصاره آبی نخل دوم، زندهمانی و فعالیت برخی از کشتهای آغازگر لبنی خاص را که در ساخت برخی از محصولات لبنی بهویژه پروبیوتیکها استفاده میشوند، افزایش میدهد.
4. ترکیب شیمیایی میوه دووم
میوه دوم دارای پروتئین با کیفیت بالا بین 2.86 تا 5.01 درصد، نسبت بالایی از لیزین و سیستئین پروتئین خام به ترتیب بین 4.09-4.16 درصد و 0.2-1.62 درصد، اسید آمینه محدود ترئونین، چربی خام بین 1.2 و متغیر است.
4/8 درصد، فیبر خام بین 26/52 تا 5/66 درصد، مهم ترین جزء کربوهیدرات ها مانوز بین 13 تا 9/75 درصد، همچنین وجود کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم آهن و مقدار ناچیزی نیکل، کبالت و مولیبدن هست.
ترکیبات فیتوشیمیایی میوه دوم مانند تانن ها، ساپونین، استروئیدها، گلیکوزیدها، فلاونوئیدها، ترپن ها و ترپینوئیدها در غلظت های کم و متوسط یافت شدند.
5. فعالیت های دارویی doum
عصاره های مختلف میوه دووم در درمان فشار خون بالا، بیلهرزیا و به عنوان یک عامل هماتینیک استفاده می شود.
عصاره آبی میوه های دوم می تواند هیپرلیپیدمی در سندرم نفروتیک را کاهش دهد و منجر به کاهش خطر گلومرولواسکلروز و تصلب شرایین شود.
و در نتیجه میوه طبیعی، ایمن و غیر سمی دوم می تواند برای استفاده به عنوان داروهای کاهش چربی خون مفید باشد .
همچنین به عنوان عامل هیپوکلسترولمیک، سوسپانسیون های هیپولیپیدمیک و هماتینیک لیپیدمیک و سوسپانسیون هماتینیک خوب است .
که نشان میدهد مصرف این میوه می تواند باعث کاهش کلسترول بد خون شود.
شناسایی ترکیبات با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک نشان داد که میوه دووم حاوی مقادیر قابل توجهی ساپونین، کومارین، هیدروکسیل سینامات، اسانس و فلاونوئیدها است.
مشخص شد که تجویز عصارههای فلاونوئیدی به موشهای دیابتی به طور قابلتوجهی سطوح آدیپونکتین را افزایش میدهد که باعث تحریک عملکرد هیپوگلیسمی انسولین بدون تغییر غلظت انسولین در خون و کاهش وزن و حجم محتویات گرانولوم در التهاب میشود.
بنابراین، این نشانگر مکانیسم احتمالی اثر ضد التهابی آن میباشد.
میوه دووم و کمک به بهبود دیابت
علاوه بر این، اثر کاهش قند خون این گیاهان ممکن است به دلیل افزایش سطح انسولین سرم از طریق افزایش ترشح پانکراس انسولین از سلولهای جزایر لانگرهانس یا آزادسازی انسولین متصل به آن باشد.
و همچنین ممکن است به دلیل افزایش متابولیسم محیطی گلوکز باشد.
جوشانده میوه های دووم تا دوز 5 گرم بر کیلوگرم بخوبی تحمل می شود و هیچ گونه مرگ و میر و عوارضی ندارد. wt. تجویز مکرر خوراکی میوه های دووم با 0.5 گرم بر کیلوگرم ب. wt. یا 2 گرم بر کیلوگرم ب. wt. بر پارامترهای تولید مثلی طبیعی بی تاثیر بود.
در حالی که گلبول های قرمز خون، حجم سلول های بسته، غلظت هموگلوبین و درصد فعالیت فاگوسیتی به طور قابل توجهی افزایش یافت .
کاهش معنی داری در سطح گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید و کل چربی خون پس از 1 و 2 ماه مصرف جوشانده میوه های دووم مشاهده شد.
نتایج بهدستآمده ارزش میوههای دووم را بهعنوان پتانسیل هماتینیک، کاهش چربی خون، بهبود عملکرد کبد–کلیه و بدون عوارض جانبی بر پارامترهای تولیدمثلی مورد مطالعه تأیید میکند.
پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی با دوم
همچنین، تری گلیسیریدها به طور مستقل با بیماری عروق کرونر قلب مرتبط بودند و اکثر داروهای ضد کلسترول خون باعث کاهش سطح تری گلیسیرید نشدند.
اما عصاره های آبی میوه های دمنوش دووم, تری گلیسیریدها را به طور قابل توجهی کاهش می دهند.
این اثر مربوط به افزایش لیپوپروتئین لیپاز متصل به اندوتلیوم می باشد که تری گلیسیریدها را به اسیدهای چرب هیدرولیز می کند.
پیش از این، نویسندگان گزارش کردند که خواص کاهش چربی سوسپانسیون خمیر آبی دوم می تواند تا حدی به دلیل وجود گلیکوزیدها باشد.
ساپونین ها با کلسترول و صفرا در روده کمپلکس هایی تشکیل می دهند و در نتیجه به طور غیرمستقیم سطح کلسترول خون را کاهش می دهند.
7. فعالیت های بیولوژیکی عصاره های میوه دووم
7.1. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های میوه دووم
دوم یکی از نوشیدنی های سنتی رایج در مصر است و سرشار از ترکیبات پلی فنلی است.
مطالعات متعددی ثبت کردند که عصارههای میوههای دوم حاوی مقادیر بالایی از فلاونوئیدها، فنلها هستند و بهعنوان فعالیتهای آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی مورد استفاده قرار میگیرند.
که میتواند اثرات نامطلوب استرس اکسیداتیو را کاهش دهد و از بیماریهای ناشی از باکتریهای بیماریزا پیشگیری کند.
به خوبی مورد اجماع است که ترکیبات فنلی گیاهی , رادیکال های آزاد را از بین میبرند و در اینمورد بسیار موثر هستند.
فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات فنلی با حضور گروه های عاملی در حلقه و ساختار حلقوی مولکول، پیوندهای دوگانه مزدوج مرتبط است.
فعالیت آنتی اکسیدانی با افزایش غلظت و مصرف گیاه دووم افزایش یافت که به دلیل ارزش فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی آن اثرات مفید متعددی را اعمال می کند.
7.2. فعالیت ضد سرطانی عصارههای میوه دووم
رادیکالهای آزاد میتوانند با بیومولکولها واکنش نشان دهند و آسیب زیادی به DNA، پروتئین و لیپید وارد کنند که به نظر میرسد مرتبط با پیری، بیماریهای دژنراتیو پیری، سرطان هستند.
آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در مراحل بعدی توسعه سرطان دارند.
استرس اکسیداتیو به عنوان عدم تعادل بین اکسیدان ها و آنتی اکسیدان ها به نفع اکسیدان هایی است که به طور بالقوه منجر به آسیب در سلول های انسانی می شود.
از نظر فیزیولوژیکی، آنتی اکسیدان ها نقش عمده ای در جلوگیری از تشکیل رادیکال های آزاد دارند که مسئول بسیاری از فرآیندهای اکسیداتیو مضر هستند.
آنتی اکسیدان ها ممکن است مصنوعی یا منبع طبیعی باشند. آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در مراحل بعدی توسعه سرطان دارند.
عصاره متانولی میوه دووم سمیت سلولی بالایی در برابر سلولهای سرطانی انسان و فعالیتهای مهار رادیکالهای آزاد نشان داد.
بدون اینکه به سلولهای سالم انسان آسیب برساند.
7.3. فعالیت ضد التهابی عصارههای میوه دووم
کولیت اولسراتیو (UC) و بیماری کرون (CD) دو دسته اصلی از بیماری های التهابی روده (IBDs) هستند. داروهای آشنا که برای مدیریت IBD تجویز می شوند شامل گلوکوکورتیکوئیدها و سولفاسالازین هستند.
آنتیبیوتیکها، آنتیبادیهای مونوکلونال (Infliximab) و سرکوبکنندههای ایمنی نیز گاهی برای شرایط سخت بیماری استفاده میشوند.
این عوامل دارویی دارای عوارض جانبی هستند و نمی توانند بیماران IBD را به خوبی درمان کنند. در بسیاری از مطالعات، گزارش میشود که آنتی اکسیدان ها اثرات مفیدی در کولیت تجربی نشان می دهند.
اثر داروهای مختلف گیاهی بر مدلهای تجربی بیماریهای التهابی روده (IBD) قبلاً با پتانسیل آنتیاکسیدانی به عنوان مکانیسم اصلی عمل در برابر IBD گزارش شده است .
از آنجایی که میوه دووم دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است، نقش آن را در مدیریت بیماریهای التهابی روده را اثبات می کند.
7.4. فعالیت ضد میکروبی عصاره های میوه دووم
متانول و عصارههای آبی میوه دووم فعالیت ضدباکتریایی بالاتری را در برابر باکتریهای گرم مثبت و باکتریهای گرم مثبت نشان دادند، به جز لیستریا مونوسیتوژنز، که در آن فقط یک مهار جزئی مشاهده شد.
همچنین عصاره اتیل استات میوه دوم علیه پنج باکتری بیماری زا، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، باسلوس سوبتلیس، سودوموناس آئروژینوزا و کلبسیلا پنومونیا و عصاره متانولی علیه سودوموناس آئروژینوزا و کلبسیلا پنومی فعال بود.
Penicillium sp. رشد اندکی تحت تأثیر غلظت بالای عصاره متانولی قرار گرفت.
عصاره میوه دووم رشد Erwiniacarotovora را کاهش داد و مناطق بازدارنده را تا قطر 38 میلی متر تولید کرد.
تمام عصارههای دوم فعالیت ضدباکتریایی قوی علیه استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی نشان دادند.
در حالی که عصاره متانول/التراسونیک (MU) رشد همه باکتریهای بیماریزای مورد استفاده در مطالعه را مهار کرد.
8. نتیجه گیری
میوه دووم و کلا نخل مصری یک گیاه مشهور هست که به دلیل پتانسیل آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی و ضد التهابی به دلیل محتوای فنلی و فلاونوئیدی آن، به دلیل پتانسیل ضد میکروبی آن در برابر باکتری های مختلف گرم مثبت و گرم منفی و پاتوژن های قارچی مورداستفاده قرار میگیرد.
این فصل آشکارا نشان می دهد که عصاره های دم (برگ و میوه) عوامل ضد میکروبی و دارویی موثر هستند.
مطالعه دقیق بیشتر در مورد مکانیسم و مشخصات ایمنی اس, آنها را به عنوان کاندیدهای خوبی برای نگهداری مواد غذایی یا غذاهای کاربردی و همچنین برای محصولات دارویی و گیاهی طبیعی تبدیل می کند.